sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Kannattaako somettamista suunnitella?


Jouduin miettimään otsikon kysymystä kuluneella viikolla. Seinäjoella Opinlakeus, Yrittäjät ja Kauppakamari järjestivät Someillan. Iltapäivän aikana pyörittiin somen ympärillä puuhastelusta koukuttaviin sisältöihin. Sain omaksi onnekseni kutsun esitellä somettamistani. Se jäi epäselväksi, että olinko minä "puuhastelu" vai "koukuttava" -osastoon kuuluva. Koukuttavuutta ainakin tarjosivat Matleena Laakso ja Katleena Kortesuo.


Puolen tunnin kuluessa Sedu Aikuiskoulutuksen aikuiskoulutuspäällikkö Joona Aron kanssa esittelimme oppilaitoksemme näkökulmasta kaksi CASE-esimerkkiä. Joona esitteli metallimestari -idean ja minä puolestani peruastason ensihoidon osaamisalan kokeilun somettamisesta. Metallimestari -brändin syntytarina on hyvinkin tarvelähtöinen. Missiona oli saada oikeita työntekijöitä - todellisen tarpeen määrittelemään paikkaan - oikeaan aikaan - oikeilla taidoilla varustettuna - ja nopeasti. Tähän luotiin konsepti ja se kloonattiin valtakunnalliseksi. Mielenkiintoista brändäytymistarinaa oli siis tarjolla.

Esiintymispyyntö pakotti pysähtymään hetkeksi. On totta, että olemme somettaneet kokeilustamme. Mutta miten? Mikä olikaan se meidän somettamisen suunnitelma? Projektipäiväkirjani ketoi, että 9/2014 olin tehnyt somettamisen suunnitelman.

Somettamisen osalta kokeiluamme tarkastellen huomaa sen olevan selkeästi somettamisprojekti. Löytyy alku ja päätös. Ja jotain juttua siihen väliin. Tavoite on oikeastaan yksinkertainen. En someta lämpimikseni. Tavoite on tiedottaa ja saada kaikin puolin onnistunut kokeilu läpiviedyksi. Tietysti myös työnantajan menestyminen ja markkinointi ovat tärkeitä näkökulmia.

Sitten se paras herkku. Löysin esiintymiseni aikana yhden korjausta vaativan ja jatkuvasti paineita tuottavan tavoitteelliseen somettamiseen liittyvän reiän.

Somettamisen prosessikuvaus:
Meille ei ole luotu tai paremminkin ei ole aukikirjoitettu somettamisen prosessia. Kuvan mukaisesti tarve on sekä "jatkuvalle", mielenkiintoa ylläpitävälle viestittämiselle, että yksittäisestä tarpeesta nousevalle viestittämiselle. Mitä, kuka, minne, koska, miten... Miten insinööriaivoisena en olekaan vielä tehnyt prosessikuvausta? Somettamisen prosessin kuvaus on nyt työn alla. Samalla teen prosessikuvauksen meidän opetusyksikön somettamisen osalta. Kärpäsiä kannattaa lyödä useampia, jos se on mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti