tiistai 23. lokakuuta 2012

HCM 2001

HCM 2001 SEURAAVAN KERTOMUKSEN KIRJOITIN ”NETTI-JUOKSIJOIDEN” SÄHKÖPOSTILISTALLE 28.8.2001 

Valmistautuminen HCM2001:seen alkoi heti edellisestä (HCM2000) maratonista toipumisen jälkeen. Tosin pari kuukautta pidin hyvin ansaittua taukoa pitkistä lenkeistä ja keskityin lähinnä henkisellä puolella yksinkertaisen maratoonarin maineen poistamiseen. Niin, onnea vaan kaikille uusille yksinkertaisille maratoonareille. Yksinkertaisuutenne jatkuu aina toiseen onnistumiseenne asti.

Muuten syksy meni liiankin kevyissä merkeissä urheilullisesti. En oikein saanut itsestäni niskasta kiinni. Ajattelin että kun tässä tuli juostua maraton läpi ja kun olen niin kovakuntoinen, ei sitä tarvitse heti aloittaa uudelleen säännöllistä treenaamista. Asetin kuitenkin takarajaksi vuoden vaihteen. Silloin aloin juoksemaan säännöllisemmin. Harjoitteluni poikkesi hieman edelliseen maratoniin verrattuna. Nyt en tehnyt työvuorolistaani (3vuoro) etukäteen tarkkaa suunnitelmaa joka päivälle. Etenin enemmänkin fiilisten mukaan.

Pyrin juoksemaan yhden pitkän ja rauhallisen lenkin viikossa, 2-4 lyhyempää lenkkiä, silloin tällöin uintia ja kuntopiiriä sekä kävelylenkkejä pitkospuumaisemissa. Tästä fiilisten mukaan etenemisestä huomasin sen sopimattomuuden heikolle luonteelleni. Etukäteen suunniteltu “työvuoroharjoitusohjelmalista” toimii kohdallani valmentajana. Se suorastaan piiskaa lenkille heikkona hetkenä. Jalkavaivoilta olen säästynyt tänä kesänä aika mukavasti. Liekö syynä useampi lepopäivä vaiko jalkojen tottuminen tähän rääkkäykseen. “Juoksijan polvi” vaivaan sain helpotusta “pallohieronnasta”.

Heinäkuun lopulla jouduin työtapaturman seurauksena viikon sairaslomalle olkapäävaivan vuoksi. Silloin aloin epäilemään maratonille osallistumista. Toivuin kuitenkin nopeasti ongelmasta ja lenkillä vaiva ei oireillut. Viimeisen 10:n päivä valmistautuminen ei oikein mennyt nappiin. Työvuoroni olivat suorastaan epäystävällisiä “viimeistä voitelua” ajatellen. Viimeinen pitkä lenkki oli hieman liian aikaisin. Jouduin olemaan ti-ke ja ke-to yöt töissä yhteensä 32 tuntia. Molemmat yöt oli sairaankuljetuksia täynnä. En oikein kerennyt syömään, juomaan eikä lepäämäänkään. Siis todellista tankkausta ja lepoa maratonille. Vielä pisteenä iin päälle valmistautumisessa oli muidenkin maratoonarien tankkausinto. Nimittäin paikallinen iso marketti ei pystynyt toimittamaan appelsiinin makuista Dexalia viimeiseen kahteen viikkoon. Kuvittelin Dexalin tankkausjuoman totuttavan vatsan juoman lipittämiseen. Näin ei kuitenkaan käynyt omalla kohdallani.

Saavuimme kannustusjoukkoni kanssa (vaimo) perjantaina noutamaan numerolappua. Tietenkään ei tarvinnut yhtään kiirehtiä. Sillä Tampereen jälkeen kaahasin tavoistani poiketen melkein koko loppumatka ohituskaistalla ja stadionille olimme pienen exymisen jälkeen jo kello 20.02. Onneksi juosten kerkesin ennen luukkujen sulkeutumista. Lauantaina päätin ottaa edellisen päivän kiireet takaisin ja olin stadionilla jo 2 tuntia ennen lähtöä. Valmistauduin rauhassa tulevaan koitokseen. Vaihtelin vaatteet, tarkistin kaikkien 14:sta laastarin kiinnityksen ja rasvasin strategiset paikat. Tapasin muutamia tuttuja ja hieman tuntemattomampiakin. Vierailin myöskin “patsas tapaamisessa”. Siitä todisteena jo listalla näytetyt kuvat. Olen se Häjyt lakkinen istuva keltapuseroinen.

 Viimeisenä uutena valmistautumisohjeena kokeilin olla juomatta viimeiset 2 tuntia. Ainoastaan noin 2 dl ja yxi geeli pussi tuli tuhottua ½tuntia ennen starttia. Tällä vältin edellisen vuoden jatkuvan wc:n saalistuksen juoksun aikana. Itse juoksu alkoi rauhallisesti. Jo 2 minuuttia lähtölaukauksen jälkeen aloin liikkumaan massan mukana kohti lähtöviivaa. Ajattelin juosta 4½ tunnin jäniksen vauhdissa. Alkumatkasta seurailin kilometriaikoja ja oli kovasti rento juoksutunne. Ajattelin, että kun vastaan tulee 30km taulu, jättää Pasi-poika jänikset siihen ja kiihdyttää vauhtia. Mutta, mutta…

Matkan taittuessa huomasin ettei Dexali oikein imeydykään vatsasta viimevuotiseen tapaan. Banaanien ja kurkkujen syönti alkoi tökkimään ja piti siirtyä vesi linjalle. Kohta 30km:n paikkeilla pienessä ylämäessä koin elämäni ensimmäisen krampin ja vielä molemmissa reisissä yhtä aikaa. Jouduin kävelemään loput mäestä. Silloin jänikset meni menojaan. Siitä alkoi minun maratonini. Se oli sitten se paljon puhuttu seinä.

Loppumatka olikin itseni, ohitettavien- ja ohitse juoksevien sankareiden positiivista tuskaa. Välillä juoksin ja välillä kävelin. Periksi en tietenkään antanut. Matka ei nimittäin tapa - vaan vauhti sen voi tehdä. Katsojien hurraaminen oli aina hetkellisesti kannustavaa juoksuaskelien ottamiseksi. Lopuksi alkoi stadion häämöttää. Viimeinen ylämäki ja valokuvauksen vuoksi reippaammat askeleet. Sitten stadionin portti. Väkeä paljon. Kovat hurraukset. Mukana olivat tietysti myös omat kannustusjoukkoni. Mielen valtasi taas sama liikutuksen tunne kuin viime vuonnakin. Kyyneleet eivät olleet kaukana. Minä tein sen - taas.

Pian sain oikaista väsyneen kroppani nurmelle ja aloitin palauttavan tankkauksen. Tosin vatsa ei oikein iloisesti ottanut heti vastaan täytettä. Nurmikolle kuitenkin tuuli sen verran viileästi, että päätin lähteä pikimmiten kohti kuivia ja lämpimiä vaatteita. Iltaan kuului vielä lyhyt rento kävely, sauna, Burana, IcePower ja kevyttä tankkausta. Seuraavana aamuna olo olikin yllätyksekseni hyvä. Jalat eivät olleet viime vuoden tapaan erityisen kipeät. Jopa portaissa kävely onnistui. Tasaisella en vaappunut kuin maraton-ankka. Jo seuraavan viikon puolessa välissä aloitin lenkkeilyn uudelleen. Jopa hieroja tänään vahvisti että jalat ovat palautuneet todella hyvin koitoksesta. Harjoitus on sittenkin tehnyt tehtävänsä.

Tavoitteenani oli viime vuoden tapaan suoriutua keskeyttämättä, nauttia koko matkasta ja välttää sairaslomaa koitoksen jälkeen. Uusina tavoitteina lisäsin ainakin yhden sekunnin parannuksen viimevuotiseen aikaan (5.10,27) ja yksinkertaisen maratoonarin maineesta pitää päästä eroon. Tavoitteeseeni pääsin mallikkaasti.  Matkasta nauttimisen loppu matkasta piti tosin muuttaa positiivisen tuskan kokemiseksi. Aika parani jopa puolella tunnilla (4.43,41 / 4.39,08). Siitä yksinkertaisen maratoonarin maineesta pääsin, mutta huomasin jo matkan aikana, että kyllä maratoonarin pitääkin olla vähän yksinkertainen. Ei kai kukaan muu tee tällaista ja vielä vapaaehtoisesti. Siis olen nyt yksinkertainen mutta onnellinen kaksinkertainen maratoonari. Harjoittelu jatkuu ja uudet tavoitteet häämöttävät…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti