lauantai 27. lokakuuta 2012

Kivan fiiliksen anatomia

Mistä onnellinen olotila tulee? Voitko itse olla oman onnesi seppä? Onko kivan fiiliksen saavuttamisessa erilaisia vaiheita? Siinä mielestäni hyviä kysymyksiä, joihin haluan vastata. 

Onnellinen olotila voi tulla hyvinkin pienestä asiasta. Meistä itse kukin voi oikeasti olla oman onnensa seppä. Ja kyllä, mielestäni kivan fiiliksen saavuttamiseen kuuluu usein kolme erilaista vaihetta. Avataanpa ajatustani. 

Oman onnen sepän työkalut ovat positiivinen asenne. Positiivinen asenne on kyseisen sepän hallitsevampi asenne, vaikka välillä hieman potuttaisikin. Muista, että aurinko paistaa aina, tosin joskus hieman pilvien yläpuolella. Seppä tarvitsee lisäksi hitusen mielikuvitusta, joitakin voimaannuttavia esineitä, tasapainoilutaitoa ja uskallusta varastaa aikaa itselleen edes vähäsen. Itselläni yksi voimaannuttava esine on kuksa. Juon aina kotona kaffin kuksasta, ellei satu vieraita kyläilemään. Kuksaa käsissä pitämällä koena aina saavani hitusen voimaa kaikkien kivojen kokemusten kautta, joissa kuksa on ollut mukana. Mikähän on juuri sinun voimaannuttava esine? 

Tasapainoilutaidolla tarkoitan sitä, että elämä ei saa olla aivan tasapaksua. Kiva fiilis tulee siitä, että on tuntenut ajoittain pahoja fiiliksiä ja selvinnyt niistä. Kun saavuttaa tasapainon erilaisten asioiden vaakakupissa, niin silloin menee hyvin. Mielestäni kivan fiiliksen saavuttamisessa on siis kolme vaihetta. Jos vaiheet onnistuvat hyvin, niin kivaa fiilistä voi ammentaa todella piiiiiitäkään. Jopa vuosia. Aina kun asian muistaa, niin sama kiva fiilis palaa mieleen. Tässä tavoitetta ihan meille kaikille. Uskaltaakohan kukaan kertoa kommenteissa omaa esimerkkiä omasta kivasta fiiliksestä, jonka muistaa vieläkin? Omana esimerkkinä voisin sanoa omien 5 ja 7v poikien kanssa toteutettu patikointiretki metsään yhdeksi yöksi. Nyt herrat ovat 20v molemmin puolin ja vieläkin muistelemme metsäretkeä lämmöllä. 

Niin ne kivan fiiliksen kolme vaihetta. Suunnittelu, toteutus ja muistelu. Olen joskus kuullut jonkun oikean vuorikiipeilijän jopa kokeneen suunnittelun, valmistautumisen ja kiipeämisen ylöspäin matkan kokokohdaksi. Varsinaisen tavoitteen saavuttamishetkellä onkin tuntemuksena ollut tyhjyys. Siinäkö se sitten oli? 

Bloggasin aikaisempina juttuina kaksi maratonkertomusta. Kaikki 9 maratonkokemustani ovat juuri tyypillisiä kolmivaiheisia kivoja fiiliksiä. Valmistautuminen on kestänyt jopa vuosia, itse suoritus heman alle 5h ja rasituksesta toipuminen joitakin viikkoja. Aivojen sopukoihin tallentuu kuitenkin kyseisestä oman vuoren valloituksesta muistijälki, jonka voi aktivoida vaikka katsomalla myseisen tapahtuman mitalia. Mitalista tuli siis ilmeisesti minulle jonkinlainen voimaannuttava esine kaiken sen eteen annetun tuskan ja ilon jälkeen. Minä ainakin tavoittenen kivoja fiiliksiä…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti